Érintésmentes automatikus piszoár-öblítő megoldások

Ismert tény, a férfiak nem mindegyike helyez hangsúlyt, hogy a vizelést követően kézi vezérléssel elvégezze a piszoár higiéniai öblítését, ezen túlmenően pedig a kézi vezérlésű öblítést nem tekinthetjük egy higiénikus megoldásnak. Ebből adódóan alakultak ki a különböző vezérléssel ellátott automata vizelde öblítő megoldások, amelyek lehetővé teszik az alkalmazás módjához és körülményeihez igazodó piszoár öblítés módjának kiválasztását.

Infrás  piszoár öblítő megoldások

Egyedi vizelde öblítő

Az infrás vizelde öblítők működésüket tekintve reflexiós elven dolgoznak.  Ami annyit jelent, hogy az infraadó által kibocsátott infrafény a használó ruházatáról verődik vissza és a reflexió vagyis a visszaverődés hatására jut vissza az infrafény a vevő eszközbe. Az ilyen típusú piszoár öblítő rendszerek fontos beállítási paramétere az érzékenység.  A használók nagyon eltérő színű , textúrájú ruházatban és nem azonos távolságban állnak a piszoár előtt. A ruházatok fényvisszaverő képessége nagyon eltérő, nem mindegy, hogy fehér vagy fekete színű vagy pl. kötött pulóverben áll a használó a piszoár előtt. Tehát az érzékenységet úgy kell beállítani, hogy az infrafény mindenképpen visszaérjen a vevő eszközhöz, de  az  mindenképpen kisebb legyen attól, hogy a szemben lévő általában  világos színű falról ne történhessen reflexió. Másik nagyon fontos, hogy az piszoár öblítő ne reagáljon az előtte elhaladó forgalomra, ezért szükséges figyelni, hogy a használó mennyi ideig tartózkodik a piszoár előtt, eközben az elektronika impulzus módban több cikluson keresztül  bocsát ki infrafényt és csak a megfelelő számú visszaverődés esetén dönt a paraméterben megadott vagy a körülmények által meghatározott idejű öblítésről.  Egyedi vizelde öblítő esetében az öblítés mindig a használó távozását követően történik. Egyedi piszoárokat ne telepítsünk egymással szembe ha infrás egyedi vizelde öblítőt szeretnénk használni, mivel a szemben lévő eszközök összeláthatnak, azaz a vevő eszközök láthatják a szemben lévő adó eszközt, így működési zavarok állhatnak elő annak ellenére, hogy az érzékenységet a lehető legprecízebben próbáltuk beállítani.

infra piszoár öblítő

Az infa adó- és vevő eszközök előtt minden esetben egy, az infafényt minimális veszteséggel átengedő előtét ablak van, melynek feladata a zavaró fények kiszűrése és az eszközök védelme. Mivel  az adó-vevő eszközök és az infraablak egy optikai rendszert képeznek, fontos, hogy az ablak kívülről ne karcolódjon.  Karcos felületről az infrafény visszaverődik és a piszoár öblítő működésében zavarok állhatnak elő.
Amikor a körülmények által meghatározott öblítési időről beszélünk, akkor az „okos” vagyis víztakarékos egyedi vizelde öblítőre gondolunk, ahol a piszoár öblítő rugalmasan alkalmazkodik a forgalomból adódó használati körülményekhez. A piszoár öblítő szabályozza a víz átfolyását, így a dinamikus nyomásváltozásoktól független az átbocsátott víz mennyisége, valamint a működtető szoftver a forgalomhoz illeszti az öblítés gyakoriságát és idejét. Az „okos” vagy víztakarékos piszoár öblítők környezetkímélők mert csak a szükséges és elégséges vízmennyiséget használják, karbantartást nem igényelnek. Ezen paraméterek és a vízmentes piszoárok üzemeltetési körülményeinek ismerete alapján kimondható, hogy az „okos” víztakarékos egyedi piszoár öblítők alacsony üzemeltetési költségűek, üzembiztosak, folyamatosan szagmentesek, higiénikusak és hosszú élettartamúak. Üzemben tartása szemben a vízmentes piszoárral nem igényel napi extra odafigyelést, így extra munkaköltséget sem, nem kell a forgalmat figyelni és annak függvényében a szifonbetét cserére koncentrálni, nem kell raktáron tartani extra, csak a vízmentes piszoárhoz használható szifonbetétet, kemikáliát.

okos piszoár öblítő működése

Csoportos vizelde öblítő

Abban az esetben ha egy sorban több piszoár van telepítve, vagy sorpiszoár kerül beépítésre és a két szemben lévő fal távolsága nem nagyobb 5 méternél, akkor lehetőség van csoportos vizelde öblítő alkalmazására.  Ekkor maga az öblítő rendszer általában több egységből áll. Az egyik oldalfalon van az infrafény fókuszálását ellátó optikai egységgel kiegészített infrafény adó-vevő elektronikai egység, vele szemben lévő oldalfalra, az infrafény optikai tengelyének középpontjába van telepítve az infrafényt fókuszálva visszaverő prizma. Ebben az esetben a szelepegység, amely az öblítést végzi az elektronikától külön válik és a szelep méretezésénél, kiválasztásánál figyelembe kell venni az egyidejű öblítésből adódó  szükséges víz mennyiségét. Csoportos öblítésnél az egyenletes öblítés érdekében piszoáronként, vagy öblítő fejenként szabályozással ki kell egyenlíteni a víznyomás különbségéből adódó öblítővíz mennyiség különbségét.

Csoportos infrás piszoár öblítő működési módja eltérő az egyedi öblítőhöz képest. Amikor nincs használó a piszoárok / sorpiszoárok előtt, akkor a fényvisszaverő prizmáról az infrafény visszajut a vevő egységbe. Ha azonban bárhol a piszoárok előtt megáll egy használó, akkor az infrafény a ruházatról már nem párhuzamosan verődik vissza, így az már nem jut el a vevő egységbe. Az elektronika érzékeli ezt, megindul az öblítés és mindaddig folytatódik  amíg valaki a piszoár előtt áll, majd távozáskor, azaz ha senki nem áll az infrafény útjában az öblítés automatikusan leáll. Csoportos vizelde öblítő alkalmazása olyan esetben célszerű amikor a használók nagy számban egyszerre használják a piszoárokat Pl.  előadások szünetében.

infra piszoár öblítő

Hőérzékelős, termikus és láthatatlan automata piszoár öblítő

Olyan esetekben amikor az esetleges vandalizmusból adódó károkat el akarjuk kerülni, úgy a hőérzékelős piszoár öblítő  a megoldás. A vezérlő elektronika, a mennyiségszabályozó és a mágnesszelep a piszoár mögött vagy  a szervíztérben nyer elhelyezést. Maga a hőérzékelő a szifonba van beépítve, a vezérlő elektronika folyamatosan méri az abban lévő folyadék hőmérsékletét. Amikor a folyadék hőmérsékletben gyors változás következik be, azaz használják a piszoárt, megindul az öblítés a paraméterben megadott  ideig.

Radaros, láthatatlan automata piszoár öblítő

Hasonlóan a termikus piszoár öblítőhöz a radaros piszoár öblítési megoldás is láthatatlan felszerelést tesz lehetővé. A radar érzékelőt a kerámia piszoár mögé tudjuk elhelyezni. Rozsdamentes egyedi piszoárok esetében ez a módszer nem alkalmazható.  Rozsdamentes sorpiszoárok esetében a radarérzékelőt elkülönülten a mennyezet közelébe kell szerelni, itt viszont figyelembe kell venni, hogy a radar rendszer lényegében mozgásérzékelő, így az vezérlő elektronikának kell az öblítési gyakoriságot felügyelni és lehetőleg minden felesleges öblítést elkerülni.

Kapacitív piszoár öblítő

A kapacitív érzékelővel működő vizelde öblítő nem működik automatikusan, a kéz közelítésére érintésmentes, higiénikus és jól kézbentartható időzítésű öblítést biztosít. Bekapcsolást követően a rendszer leméri a környezetből adódó kapacitás értékét, amikor a kezünket a piktogrammal jelzett érzékelő felé közelítjük ezzel megváltoztatjuk az elektronika környezetének kapacitás értékét, ennek hatására a paraméterben meghatározott ideig öblít a rendszer.

Az infrás piszoár öblítővel szemben, amelynek érzékelési rendszere lényegében egy optikai rendszer, a kapacitív vizelde öblítő érzékelői vandálbiztosnak számítanak, mivel az esetleges felületi sérülés a működésében nem okoz zavart.

Kapcsolódó termékek

 ( infracsap, infravezérlésu, csaptelep, öblíto, elektronikus csap , higiénia, épületgépészet, élelmiszeripar, rozsdamentes, szaniter )
EAST Infrás egyedi piszoár-öblítõ, krómozott/üveg DESIGN elõlappal, 230 V AC tápegységgel
részletek »
BK00795000000002    , infravezérlésu piszoár öblíto ( infracsap, infravezérlésu, csaptelep, öblíto, elektronikus csap , higiénia, épületgépészet, élelmiszeripar, rozsdamentes, szaniter )
Infrás egyedi piszoár-öblítõ eXkluzív rejtett csavarozású elõlappal, 3/8½-os mûa. szeleppel, 230 V AC
részletek »
 
Utoljára módosítva / Last modified: 2020.01.17
 
 
 
Kereskedelem: H-2200 Monor Mátyás kir. út 13. | Telefon: 29-413-553 |
Fax: 29-413-535 | e-mail:bandk@bandk.hu | GPS: Lat 47°20'51" Long 19°26'39"
Gyártás: H-2200 Monor Jókai út 9-11. | Telefon: 29-613-540 | Fax: 29-613-558 |
e-mail:gyartas@bandk.hu | GPS: Lat 47°21'00" Long 19°26'05"
honlapkészítés: