Közösségi épületek vízfogyasztása és csökkentési lehetőségei

Ahhoz, hogy egy közösségi épület vízfelhasználását az üzemeltető kézben tudja tartani olyan öblítő, csap és zuhanyrendszerekre van szükség amelyeknek hosszú távon képesek működési ciklusonként egy előre a gyártó által meghatározott optimális vízfelhasználást biztosítani. 

Épületgépészeti berendezések a víztakarékosság jegyében

Jellemzően ezek az automata infrás csaptelep, piezo nyomógombos csaptelepkapacitív közelítéskapcsoló érzékelős elektronikus csaptelepek, piszoár és tartályos WC-öblítők, infrás vagy nyomógombos zuhany csaptelepek.

Megfelelő víz és energiatakarékos csap, öblítő és zuhany csaptelepek választásával már a kezdetekben a beruházási költségeket is csökkenthetjük, mivel alacsonyabb vízfelhasználás visszahat az épület vízhálózatának méretezésére is, kevesebb vízmennyiség felmelegítése, forgatása hőntartása energia megtakarítással jár. Az elektronikus és főleg ma már a digitális alapú, mikrokontroller vezérlésű mosdó csaptelepek, piszoár és WC-öblítők, zuhany csaptelepek működtetése számottevő energiafogyasztással nem jár, viszont az általuk biztosított működési pontosság, az intelligens szoftver alkalmazásából adódó flexibilitás, víz és energia megtakarítás, a megbízható működés, jelentős előnyöket biztosít az üzemeltető számára.

Áramlásszabályozók

További lényeges szempont, hogy a vízhálózat dinamikus nyomásváltozásaitól függetlenítsük a vízátfolyás mennyiségét, ehhez szükséges a csaptelepbe, piszoár öblítőbe, zuhany csaptelepbe vagy elé áramlásszabályozót, perlátort beépíteni. Az áramlásszabályozó biztosítja a dinamikus nyomástól független konstans vízmennyiséget. A B&K Kft. által forgalmazott csaptelepekbe, piszoár öblítőkbe jellemzően 2,5, 3, 4, 6 l/perc értékű, a zuhany csaptelepekbe 6, 9 l/perc értékű szabályozók kerülnek beépítésre.

áramlás szabályzó

Víztakarékos perlátorok, zuhanyfejek

Mosdó csaptelepek és zuhany csaptelepek esetében fontos szempont, hogy a kifolyási oldalon kézmosás vagy zuhanyozás során a bő vizet jelentő konfortérzet megmaradjon. Mosdó csaptelepek esetében a csaptelepbe épített perlátor vagy aerator,

aerator perlator

zuhany csaptelepeknél légkeveréses víztakarékos zuhanyfejek biztosítják a bő víz érzetet.

víztakarékos zuhanyfej

Víztakarékos piszoár öblítők

A B&K Kft. által gyártott piszoár öblítők vezérlő elektronikája egy speciális intelligens szoftverrel rendelkezik amely alkalmassá teszi az öblítőt, hogy az öblítéseket a forgalomhoz igazítsa. Ennek a funkciónak akkor van jelentősége és akkor jelent jelentős vízmegtakarítást amikor a piszoárok használata időszakosan változik, így Pl. Stadionok, sportcsarnokok… esetében ahol a játékidőben kicsi a forgalom, szünetben viszont folyamatos a használat. Ritka, azaz nem túl gyakori használat esetén az öblítés a megszokott módon zajlik, viszont folyamatos vagy közel folyamatos használat esetén az öblítés a következők szerint történik. A lényeg ebben a működési módban, hogy nagy forgalom esetében nem vagy kismértékű öblítések történnek, amikor viszont a forgalom több mint 3 percre szünetel, akkor egy hosszabb lemosó öblítés következik. Mivel az üzemelés szakaszos természetesen a szifonok kiszáradását megakadályozó időszaki öblítések is beállíthatók.

Víztakarékos WC-öblítéshez két dolog együttes alkalmazása szükséges. Ma már a korszerű, főleg falon belüli WC-tartályok öblítési mennyisége 6/3, 4,5/3, és 4/2 között állítható. Azonban a megfelelő öblítési minőség biztosításához ezekhez a víztakarékos WC-tartályokhoz minden esetben víztakarékos WC-kerámia tartozik. A porcelánszifon vízkapacitása a lényegi kérdés. Ma már a 6 literes szifonkapacitású WC-kerámia szinte mindenütt elérhető, de a 4,5 literes kapacitású ára még elég borsos vagy nehezen beszerezhető.

Tropea tartály

A Valsír által gyártott nyomólapos és pneumatikus WC-tartályok öblítési vízmennyisége állítható, a kétmennyiséges működtető nyomólappal illetve a kétmennyiséges pneumatikus nyomógombbal készen állnak a víztakarékos öblítés megvalósítására.

 
Utoljára módosítva / Last modified: 2020.01.17
 
 
 
Kereskedelem: H-2200 Monor Mátyás kir. út 13. | Telefon: 29-413-553 |
Fax: 29-413-535 | e-mail:bandk@bandk.hu | GPS: Lat 47°20'51" Long 19°26'39"
Gyártás: H-2200 Monor Jókai út 9-11. | Telefon: 29-613-540 | Fax: 29-613-558 |
e-mail:gyartas@bandk.hu | GPS: Lat 47°21'00" Long 19°26'05"
honlapkészítés: