Felügyelet nélküli szervízteres, vandálbiztos több helyiséges közösségi illemhelyek berendezései

Szemben az utcabútor jellegű, általában köztereken elhelyezett egyszemélyes, pénzérmés beengedő egységgel ellátott illemhelyekkel, az autópályák mentén a parkolókban épített, az autópálya üzemeltetője által működtetett illemhelyek használata az útdíj megfizetéséből adódóan ingyenes és folyamatosan nyitva állnak a használók előtt.
Az ilyen és hasonló körülmények között üzemelő WC épületek tervezésekor a szervízteres megoldást célszerű alkalmazni, ahol Pl. a női és férfi oldal között egy szervíztér van kialakítva a berendezések rögzítése és az épületgépészeti berendezések elhelyezése céljából. Az ilyen kialakítás egyrészt vandálbiztos mivel a berendezési tárgyak a szervíztér felöl rögzítettek, másrészt pedig elősegíti a könnyű töltelékárú feltöltést és tárolást, valamint az esetleges szervízelési feladatok gyors ellátását, úgy hogy közben a WC épület nagyrészben zavartalanul üzemelhet.

szervizteres illemhely

A nyilvános WC működő egységei

WC egység: tartalmaz minden elemet amely a WC használatához szükséges. Rozsdamentes WC-csésze, amelybe már a dugulásérzékeléshez szükséges érzékelő be van építve. Az öblítés indítása érintésmentesen kézközelítéssel történik, az elektronika egy hidropneumatikus WC. tartályt vezérel, amelyen az öblítés vízmennyisége beállítható. A vezérlés és maga az öblítő tartály a szervíztérben nyer elhelyezést.

FELÜGYELET NÉLKÜLI KÖZÖSSÉGI ILLEMHELY

Kézmosó egység: A mosdó egység kompletten hordozza a kézmosáshoz szükséges összes berendezést és alkatrészt, így az érintésmentest működtetést biztosító elektronikát a működést mutató piktogrammal, a mosdó egység hátfalába beépített csapkifolyót, amely két funkciót lát el, egy egységben biztosítja a víz és a folyékonyszappan adagolását. A kézmosó egység hátoldalára, azaz a szervíztéri oldalra van felépítve a szappanadagoló szivattyúja, a szappantartály és a kézszárító. A kézmosás indítása érintésmentesen kézközelítéssel történik, ezt követően a rendszer a kéznedvesítéshez ad egy kis vizet, majd szappant adagol, ezt követően indul a kézmosási ciklus. A kézmosási ciklust követően automatikusan indul a kézszárítás, így lényegében egyetlen kézmozdulattal a teljes folyamat levezényelhető. A beépítés helyétől függően külön kézmosó egység választható a mozgáskorlátozott illemhelyekhez.

Piszoár egység: A rozsdamentes piszoár egység áll egy vandálbiztos rozsdamentes piszoárból, amelynek rögzítése a szervíztér felől biztosított, a hozzá kapcsolódó speciális szifonból, egy félvezető alapú hőérzékelőből amely a piszoár fenéklemezére van felrögzítve. A piszoár használata során a fenéklemezen gyors hőmérséklet változás áll be, ezt az információt dolgozza fel az öblítést vezérlő elektronika és a paraméterben meghatározott időtartamú öblítést indít egy mágnesszelep működtetésével.

Piszoár szeméremfal: a rozsdamentes, vandálbiztos piszoár szeméremfal a kialakításából adódóan a szervíztér felől rögzített a falra, így a vendégtér felől nem bontható.

FELÜGYELET NÉLKÜLI KÖZÖSSÉGI ILLEMHELY

Vízvételi egység: amennyiben az illemhely autópálya melletti parkolóban helyezkedik el, úgy egy szükséges szolgáltatás, hogy egész évben folyamatosan működő vízvételezési lehetőség legyen biztosítva. Figyelembe véve a használati körülményeket, a falikút tervezésénél vandálbiztos és időjárásálló kialakításra van szükség. A rozsdamentes falikút kialakítása formájában, rögzítésében és az anyagvastagságban is meg kell felelnie az esetleges szélsőséges igénybevételnek, így a falikút a szervíztér felől rögzített, az elfagyás megakadályozása érdekében a bűzelzáró szifon a szervíztérben nyer elhelyezést. A víz vételezése egy elektromos nyomógombbal indítható, a nyomógomb egy elektronikus időzítő egységhez csatlakozik, amely indítja és egy paraméterben meghatározott ideig adja a vizet. A vízfolyás időtartama paraméterrel beállított, amely módosítható a megrendelő igénye szerint, az elektronika működéséből adódóan a nyomógomb folyamatos megnyomása, illetve kitámasztása nem eredményez folyamatos vízadagolást. Az időzítés letelte után természetesen újból indítható a víz vételezése. Amint az időzítésnek megfelelően a vízfolyás leáll, a rendszer automatikusan vízteleníti magát, elkerülendő a téli elfagyást.

vízvételi egség

Akadálymentesítés eszközei: közösségi vizesblokk vagy nyilvános wc kialakításánál elengedhetetlen feltétel, hogy a mozgáskorlátozott felhasználókra is gondoljunk. Számukra akadálymentes illemhelyeket kell kiépíteni, amibe megfelelő méretű és funkciójú kapaszkodókat szerelünk fel, illetve olyan kézmosó egységek és wc egységek beépítése szükséges, amit a kerekes székkel közlekedő felhasználók is gond nélkül hozzáférhetnek.

WC szervíztér egységei

Az üzemelési biztonság és vandálbiztos kialakítás okán a felügyelet nélküli közösségi illemhelyek épületgépészeti és vezérlő berendezései a szerviztérben nyernek elhelyezést.

A működtetés lelke a központi vezérlő egység, amelyhez az épület struktúrájához igazodó számú ki és bemeneti egység csatlakozik. A bemeneti egységekhez futnak be az egyes épületgépészeti berendezésektől az információk, majd a kimeneti egység adja a működtetéshez szükséges jeleket. A központi működtetésből adódóan az egység minden az illemhely működésével kapcsolatos információt tud és amennyiben be kell avatkozni akkor azt megteszi és a szerviz vagy a diszpécser központ felé SMS formátumban információt küld, megjelölve a felmerült probléma típusát.

WC dugulás kommunikálása, öblítési rendszer: A rozsdamente WC-be már gyárilag beépítésre kerül a dugulás érzékelő, amely dugulás esetén a WC csészében megemelkedett víz szintje miatt bekövetkezett vezetőképesség változás alapján jelzést kap a központi egység, amely egyrészt letiltja az adott WC öblítését, másrészt pedig a rendszer SMS-ben jelzi az üzemeltető felé a dugulás tényét. A WV öblítése, amennyiben a vízellátó rendszer bírja, szelepes direkt öblítéssel, vagy elektronikusan vezérelt WC-tartállyal.

Vízhiányt jelzése: amennyiben egy felügyelet nélküli illemhelynél vízhiány áll elő, azt a lehető legrövidebb időn belül el kell hárítani, ezt a célt támogatja a vízhiányt jelző rendszer. Ez az egység áll egy „T” csatlakozóba épített víznyomás érzékelőből. Vízhiány esetén a központi egység fogadja az információt és egyben továbbítja azt SMS üzenetben a megadott telefonszámra vagy számokra.

Fagyveszélyt jelzése: amennyiben egy felügyelet nélküli illemhelynél fagyveszély áll elő, azt a lehető legrövidebb időn belül el kell hárítani, ezt a célt támogatja a fagyveszélyt érzékelő egység. Ez az egység áll egy „T” csatlakozóba épített vízhőmérséklet érzékelőből, a hőmérséklet szabályozó egységből, amelyen beállíthatjuk a megszólalási hőmérsékletet és elindíthatja az esetlegesen létező biztonsági kábelfűtési rendszert. Amennyiben a megszólalási hőmérséklet alá megy az épület hőmérséklete, úgy a központi egység érzékeli, hogy a vészfűtés bekapcsolt, ennek hatására a központi egység SMS-ben jelzést küld a fagyveszélyről.

Betörést vagy személyzet szerviztéri belépést jelző egység: Mivel felügyelet nélküli illemhelyekről beszélünk, a szerviztérben értékes berendezések vannak, így szükség van egy a szerviztérbe történő belépést dokumentáló és riasztó rendszerre. A szerviztéri ajtóhoz be kell építeni egy nyitás érzékelőt és az ajtó közelébe egy mozgásérzékelőt, valamint egy kulcsos kapcsolót vagy a be és kiriasztást kódoló billentyűzetet. Amennyiben a karbantartó vagy a takarító személyzet nyitja az ajtót és belép, néhány másodpercen belül hatástalanítja a rendszert, ekkor a belépést jelző rendszer egy „hivatalos” belépés jelentést küld, amennyiben a kikapcsolás vagy a kikódolás nem történi meg időben úgy a rendszer egy „betörés” jelzést küld az üzemeltető felé az eddigiekben ismertetett módon.

Szervíztéri füstöt jelző egység: Időszakosan előforduló probléma, hogy a szervíztérben lévő, de a vendégtér felől tölthető szemetesek kigyulladnak Pl. egy bedobott csikktől. A szemetesek a szervíztér felől zártak, a vendégtérben pedig billenő ajtó van a bedobó nyíláson. Az esetlegesen kialakuló tűz továbbterjedésének megakadályozása céljából a szervíztérbe lehet egy piro-szenzort beépíteni amely csatlakozik a központi vezérlő egység bemenő egységhez, a kommunikációs modul a jelzést a szokásos módon továbbítja az üzemeltető felé.

Szennyvíztároló ciszterna szintet jelző egység: nagyon sok esetben a autópálya melletti illemhelyek lakott területtől messze épülnek, a vízellátás saját kútról történik, a szennyvizet pedig zárt ciszternában tárolják, amelyet szippantással lehet és kell üríteni. Ennek megfelelően fontos az időbeni ciszterna ürítés, ezen probléma időbeni megoldását támogatja a ciszterna szintet jelző egység. Az egységhez négy kontaktus jelet adó szintérzékelő csatlakoztatható, így a ciszterna 25, 50, 75, 100% telítettségi állapotát tudjuk kommunikálni. A 75%-os jelzés már jelzi, hogy rövidesen szippantani kell. A szippantás tényét is dokumentálni lehet, hiszen a szint rövid időn belül csökken az egyes értékek alá, tehát szippantottak. A központi vezérlő egység mindezt megfelelően kommunikálja a szervizes felé.

Szemetesek: Az épület szervizteres kialakításából adódóan a szemetesek két fő részből állnak. A szerviztéri elválasztó falba egy lengőajtós bedobó surrantó van beépítve, így a vendégtér felől csak egy bedobó nyílás látszik. A szerviztérben nyer elhelyezést a zárt szemetes tartály, amelyet ha üríteni kell akkor hátrafelé kell elmozdítani és így a helyéről ki lehet emelni. A zárt kialakítás biztosítja, hogy ha valamilyen okból tűz keletkezik, akkor minimális levegő gátolja a tűz gyors lefutását és a szivárgó fűst ha van piro-szenzor a szerviztérben és van kommunikáció, akkor viszonylag gyorsan lehet intézkedni.

AUTÓPÁLYA SZEMETES

Kapcsolódó termékek

beépítheto rozsdamentes kézmosó egység, higiéniai egység, kézmosó egység ( kézmosó, sormosdó, zuhanytálca, kiönto, medence , higiénia, épületgépészet, élelmiszeripar, rozsdamentes, szaniter )
Falba szerelhetõ mozgáskorlátozott higiéniai egység (kézmosó, szappanadagoló, kézsz. lefutó vez.) egyedi vezérlés, 230 V AC
részletek »
WC csésze, mozgáskorlátozott WC, rozsdamentes WC, fali WC, hátsó kifolyású WC ( rozsdamentes wc, pissoir, piszoár, vandálbiztos , higiénia, épületgépészet, élelmiszeripar, rozsdamentes, szaniter )
EAST Falra szerelhetõ hátsó kifolyású WC rm. acélból, mozgássérülteknek, matt, ülõke nélkül, 700 mm kinyúlással
részletek »
 
Utoljára módosítva / Last modified: 2020.09.18
 
 
 
Kereskedelem: H-2200 Monor Mátyás kir. út 13. | Telefon: 29-413-553 |
Fax: 29-413-535 | e-mail:bandk@bandk.hu | GPS: Lat 47°20'51" Long 19°26'39"
Gyártás: H-2200 Monor Jókai út 9-11. | Telefon: 29-613-540 | Fax: 29-613-558 |
e-mail:gyartas@bandk.hu | GPS: Lat 47°21'00" Long 19°26'05"
honlapkészítés: