Hogyan oldjuk meg ha a szükség úgy hozza?

Magyarországon nem tudtuk az illemhely használatot megoldani római módra, azaz szemben Rómával és több nagyvárossal, itthon nem szívesen látják az éttermek, kávézók kifejezetten csak a WC használat okán betérő látogatót. 
nyilvános wc

Miért van szükség nyilvános WC-re?

Magyarországon nem tudtuk az illemhely használatot megoldani római módra, azaz szemben Rómával és több nagyvárossal, itthon nem szívesen látják az éttermek, kávézók kifejezetten csak a WC használat okán betérő látogatót. Valljuk be, ebből adódik, hogy az éppen szükséget érző sem jó érzéssel megy be egy olyan helyre ahol nem látják szívesen, esetleg kulcsot kell kérni. Ugyanakkor azt is be kell látni, hogy az illemhely üzemben tartójának költségei, takarítási feladatai vannak. Ebből a körülményből adódik, hogy számos olyan hely van ahol a látogatottságból, az emberi forgalomból adódóan szükség van nyilvános, bárki által használható, folyamatosan, WC-papírral, folyékony szappannal ellátott és folyamatosan tisztán tartott illemhelyre.

nyilvános wc

Személyzettel működjön vagy automatikusan?

A tervezésnél már előre gondolni kell arra, hogy a megépülő illemhely személyzettel fog működni, vagy automatikus lesz. 
A személyzettel működtetett WC. esetében egy megfelelő helyet kell biztosítani ahol a kezelő le tud üli, holmiját el tudja helyezni, gondolni kell a pénzkezelés viszonylagos biztonságára és egyben a forgalmat kontrollálni is tudja. Az elhatározott nyitvatartási időtartamhoz kell igazítani a kezelői létszámot, ugyanakkor gondolni kell a szabadságolásra, betegállományra is, ha az illemhelyet az előre elhatározott nyitvatartási idővel akarjuk üzemben tartani. A személyzet jelenléte viszont előnyös lehet a vandalizmussal szemben, a takarítás a forgalomhoz és a szennyeződés mértékéhez igazodhat.
Automatikus működtetésű, érmevizsgálós beengedő egységgel ellátott utcabútor jellegű, öntisztító illemhely esetében  a korrekt és biztonságos működtetés érdekében viszonylag bonyolult és költséges műszaki megoldásokra van szükség, viszont a WC. folyamatosan, éjjel-nappal, ünnepnapokon is rendelkezésre áll. Ugyanakkor gondoskodni kell a töltőanyagok, szappan, WC-papír ellátásról és időnként csak rá kell nézni, az illemhelyre, hogy minden rendben van e. Az automatikusan működő nyilvános illemhelyeink kommunikációs rendszere lehetővé teszi, hogy interneten, a WC-Guide szoftver segítségével és/vagy SMS-ben a működést befojásoló tényezőkről, üzemzavarról értesüljünk anélkül, hogy a helyszínre kelljen mennie. Az automatikus működtetésű, érmevizsgálóval ellátott, utcabútor jellegű, köztéri illemhelyek szinte mindegyike használható mozgásukban korlátozott emberek számára és a környezetének kialakítása is akadálymentes. A pénzbedobást követően az ajtó automatikusan nyílik és elegendő időt, hagy a kerekesszékkel történő belépésre is.


köztéri wc

Az utcabútor jellegű köztéri illemhelyek egyszemélyesek, azaz egyidőben csak egy használó lehet bent. Nagyforgalú helyek esetében ott ahol van hely épített illemhely kialakításra, Pl. aluljárók, parkok, parkolók….ott a tervezés során kell egy olyan előteret kialakítani ahol elhelyezhető egy vagy több forgóvillás érmevizsgálóval épített, fizetős beléptető kapu, így a belépést követően dől el, hogy ki melyik oldali többszemélyes illemhelyet használja, kiléptetéshez egyszerű egyirányba forgó kapu is elegendő. Akadálymentes, kerekesszékesek beléptetéshez ember magas 90 cm. távolságra beépített beléptető kapura van szükség., vagy ha van kezelő személyzet akkor egy sima mechanikus kapu is megteszi, amelyet a kezelő  külön kérésre működtet.

forgóvillás kapu

Működési körülmények, ellátás

Amikor egy automatikus működtetésű, érmevizsgálós beengedő egységgel ellátott utcabútor jellegű, öntisztító illemhely kialakításáról beszélünk akkor a vandálbiztos és korrekt működtetés érdekében figyelembe kell venni:

- a kezelő nélküli működtetés okán az illemhely front oldalán megfelelő tájékoztató lehetőleg piktogram alapú kijelzésre van szükség
- a használónak tudnia kell a használati árat, az elfogadható érmetípusokat
- használó a teljes összeg bedobása előtt megszakíthatja a belépést, a pénzt visszakapja
- a pénzbedobó nyílást zárva kell tartani a pénzvisszahalászás és az eső okozta beázás elkerülése végett, a pénzbedobó nyílás csak az érme közelítésére nyit.
- különösen elhagyott területeken videokamera felszerelése ajánlott
- a biztonságos működtetés és a kommunikációképesség fenntartása érdekében szünetmentes törpefeszültségű elektromos tápellátásra van szükség
- a biztonságos WC-öblítés és a mosó-tisztító berendezés zavartalan működtetéséhez megfelelő dinamikus víznyomásra van szükség
- víz és az elektromos bekötésnek az alapozási tervben előírtak szerint rendelkezésre kell állnia
- a szennyvíz elvezetéséhez előre a csatlakozási, alapozási terv szerinti csatorna kialakítás szükséges
- az akadálymentes, zavartalan és gyors beléptetéshez automata ajtóra van szükség
- a vendégtérben nem lehetnek leszerelhető berendezések, elemek. Minden berendezés a szerviztér felől rögzített
- vendégtérben szünetmentes világításra és egyben biztonságos jelenlét érzékelésre van szükség az illetéktelen benntartózkodásból és a rosszullétből eredő feladatok kezelése érdekében. A használati idő is maximálni kell, elkerülendő az illemhely más célú használatát, azaz az említett esetekben a rendszer nyitja az ajtót és egyben jelzést küld az üzemeltető felé, hogy esemény van.
- ajánlott automatikus WC. elő és utóöblítést végezni
- WC és kézmosó működtetése kéz érintés nélkül történjen
- rosszullét esetére legyen a föld közelében vészjelző gomb, amelynek megnyomásával helyi és üzemeltetői riasztás történik, a rendszer nyitja az ajtót, hogy az arra járók esetleg észrevehessék a problémát.
- kilépés a kilépő nyomógomb megnyomásával kezdeményezhető, ha az esetlegesen nem működik, a vendégtérben van egy mechanikus vésznyitó kar, amely meghúzását követően az ajtó kézzel nyitható belülről és kívülről egyaránt.
- az illemhely automatikus szellőztető és fűtőberendezéssel van ellátva
- az illemhely felügyeletét egy beépített mobil kommunikációs modul biztosítja
- az illemhelyhez adott WC-Guide szoftver lehetővé teszi az illemhely távfelügyeletét, a használattal és az esetlegesen előforduló meghibásodásokkal kapcsolatos információkat logolja, így az bármikor visszanézhető. A működési információk, a bevétel az internet alapú elérésből adódóan folyamatosan monitorról leolvashatók.

köztéri wc

Gazdaságoságos működtetés vagy szolgáltatás

A gazdaságos működtetés a beruházás megtérülése csak igazán nagyforgalmú helyeken lehetséges. A használati díj megállapítása az üzemeltető feladata, van ahol Pl. 50 Ft a díj, amely egy szimbólikus díj, lényegében az ajtónyitást biztosítja. 
A maximális használati díj amiről tudomásunk van, az 200 Ft. Ez az összeg is csak jelentős forgalom esetén biztosítja a gazdaságos működtetést és a megtérülést. Ilyen helyek ma csak Budapesten vannak, ahol jelentős a turista forgalom.
Nagyon sok helyen az üzemeltető a WC üzemeltetést egy olyan szolgáltatásnak tartja, amely ahhoz kell, hogy a helyi lakosok és a turisták egyaránt, ha szükség úgy hozza kulturált higiénikus körülmények között végezzék el kis és nagydolgukat. Sokan nem gondolnak rá, de a hajléktalanok számára az ilyen típusú illemhelyek sok esetben az egyetlen olyan hely ahol dolgukat elvégezhetik és némileg tisztálkodni is tudnak.

Kapcsolódó termékek

 ( köztéri, illemhely, wc, mozgáskorlátozott, akadálymentes , higiénia, épületgépészet, élelmiszeripar, rozsdamentes, szaniter )
R.m. WC modul mosó egységgel, beépíthetõ, vízellátó egységgel, szervíztéri szekrénnyel
részletek »
WC belépteto, fizetos beengedés, forgóvillás kapu, érmés belépteto, érme elfogadó, jegykiadó automata ( éremvizsgáló, jegykiadó, automata, belépteto, beengedo, zuhanyvezérlo , higiénia, épületgépészet, élelmiszeripar, rozsdamentes, szaniter )
Rm. egylábon álló kétirányú, forgóvillás, ejtõkaros fizetõs, 16 féle érme elfogadására alkalmas érmevizsgálóval épített jegykiadó beléptetõ kapu, TFT kijelzõvel jobbos, beltéri kivitel. 230 V AC
részletek »
piszoár, pissoir, rozsdamentes piszoár egység ( rozsdamentes wc, pissoir, piszoár, vandálbiztos , higiénia, épületgépészet, élelmiszeripar, rozsdamentes, szaniter )
Rozsdamentes piszoár egység, csiszolt felülettel, hõérzékelõs piszoár-öblítõvel, szifonba épített hõérzékelõvel, 230 V AC
részletek »
 
Utoljára módosítva / Last modified: 2020.09.18
 
 
 
Kereskedelem: H-2200 Monor Mátyás kir. út 13. | Telefon: 29-413-553 |
Fax: 29-413-535 | e-mail:bandk@bandk.hu | GPS: Lat 47°20'51" Long 19°26'39"
Gyártás: H-2200 Monor Jókai út 9-11. | Telefon: 29-613-540 | Fax: 29-613-558 |
e-mail:gyartas@bandk.hu | GPS: Lat 47°21'00" Long 19°26'05"
honlapkészítés: