Ismét beszéljünk a vandálbiztos, víztakarékos berendezésekről börtön, menekülttábor és sportlétesítmény vizesblokkjaiba

Ha börtön, fogda, vagy más büntetés végrehajtási intézet vizesblokkjainak kialakításáról, felújításáról van szó, egészen más jellegű berendezések beépítésére kell gondolnunk, mint egy hagyományos zuhanyzó vagy mosdó esetében. Fontos szempont a vandálbiztos, víztakarékos és funkcionális kialakítás. 

Víztakarékosság a börtönökben, fogdákban, menekülttáborokban

Ahhoz, hogy egy közösségi épület vízfelhasználását az üzemeltetője kézbe tudja tartani olyan műszaki megoldásokat kell alkalmazni amelyek megakadályozzák vagy csökkentik a ma már egyre nagyobb értéket képviselő tiszta ivóvíz pocsékolását. A közösségi épületek, így a büntetés végrehajtási intézmények, menekülttáborok esetében ez igazán nagy fontossággal bír, mivel a bentlakók nem feltétlen érdekeltek a víztakarékosságban és általában a berendezések működőképességének fenntartásában. Így a mosdók, zuhanyozók, WC-k esetében bőven van tennivaló.

A B&K Kft. hosszú évek óta foglalkozik vandálbiztos épületgépészeti berendezések fejlesztésével, ilyenek Pl. az autópályák pihenőházainak szaniter és vezérlő berendezései, automatikus köztéri utcabútor jellegű illemhelyek tervezése gyártása, valamint nem utolsó sorban de már több büntetés végrehajtási intézményben működnek épületgépészeti berendezéseink. A köztéri illemhelyek vonatkozásában már működik az internet alapú WC-guide rendszerünk, így az üzemeltetők azonnal értesülnek az esetlegesen felmerülő rendellenességekről.

Az így üzemelő rendszerünk némi módosítással akár belső zárt hálózaton is alkalmas épületek komplett vízhasználatának nyomonkövetésére, a mosdók, zuhanyozók és WC-k esetében.

Víztakarékos, vandálbiztos mosdó

Az alábbiakban ismertetésre kerülő, kialakításában új, kifejezetten börtönök, menekülttáborok részére kifejlesztett komplett mosdó egységet és egy könnyűszerkezetes WC- válaszfal rendszert mutatunk be.

Vandálbiztos rozsdamentes fali mosdó egység

A börtönök, menekülttáborok esetében felmerülő főbb konstrukciós szempontok a vandálbiztosság és a víztakarékosság.

Vandálbiztos kialakítás a mosdó anyagából, konstrukciójából, a vizes szerelvények rögzítéséből és a mosdó falon történő rögzítésből következik. A rozsdamentes mosdó minden irányból zárt, a szerelvények belülről rögzítettek és elforgatás ellen védettek. A vízcsatlakozás és elvezetés, a szerelvények a mosdó által el vannak takarva.

A víztakarékosság egy részben az alkalmazott áramlásszabályozótól függ, másrészben pedig a mosdó csaptelep ABS típusú funkcionális működéséből adódik. Az ABS funkcióval működő csaptelepek, zuhanyok esetében a lényeg, hogy a használó a víz indítását végző nyomógomb folyamatos nyomvatartásával, vagy a vízfolyás közbeni nyomkodásával az időzítést nem befolyásolja. Ismételt működtetés csak a gyártáskor beállított időzítés letelte után lehetséges. Amennyiben nem hidraulikusan hanem elektronikusan működtetett időzített mosdó csaptelepet alkalmazunk akkor a túl gyakori és nagyszámú nyomkodások is kezelhetővé válnak, Pl. a csaptelep egy ideig rövidebb időzítéssel működik, azaz kevesebb vizet ad.

A jelen konstrukcióban egy elektronikusan, piezo nyomógombokkal működtetett mosdó csapteleppel működő mosdóegységet mutatunk be.

A csaptelep egy meleg (meleg vagy előkevert víz) és egy hidegvizes piezo nyomógombbal működik. Bármelyik nyomógomb megnyomásával a kért ideig az áramlásszabályozó által beszabályozott mennyiségű (3 vagy 6 l/perc) és a beállított időzítésnek megfelelő időtartamig hideg vagy melegvizet ad a rendszer. A működés alatt, amíg a víz folyik az éppen aktív vízoldal nyomógombja nem funkcionál. A nyomógombok (piros és zöld) együttes vagy közvetlen egymás után történő megnyomásával egy közbenső hőmérsékletű kevert vizet kap a használó. A rendszerbe nincs keverőegység beépítve, de helyi termokeverő beépítésével előállítható az előkevert, megfelelő hőmérsékletű víz.

börtön szaniter, börtön mosdó

A fentiekben bemutatott rozsdamentes mosdó egység, amennyiben a használati körülmények engedik, szerelhető még speciális szoftverrel működtetett infrás kialakítású, kevertvizes csapteleppel, vagy keverőkaros (hideg-melegvizes) csapteleppel is. (Utóbbi esetben a csaptest oldalán található keverőkar segítségével, a felhasználó szabályozhatja a kiengedett víz hőmérsékletét.) Az infrás automata csaptelep érzékenysége nagyon rövidre van állítva, a víz kérésekor a kezet egészen 1-2 cm közelségbe kell tenni az infraérzékelőhöz, ezzel a vízadási folyamat elindul és a vezérlőelektronika felprogramozásakor megadott időtartamnak

börtön szaniter, börtön mosdó

megfelelő ideig folyik a víz. A kéz ismételt közelítésével a vízfolyás az időzítés letelte előtt megállítható, azaz elzárható a csap. Ebből a működési módból adódik, hogy az infraablak leragasztása vagy a kéz folyamatosan ott tartása csak egy működési ciklust eredményez és ezt követően a csaptelep nem indul újra. Tehát lényegében evvel az ABS funkcióval megakadályozható a víz folyamatos használata, a beépített áramlásszabályozóval együtt megvalósul a víztakarékos üzemeltetés.

Vandálbiztos WC kabin börtöncellákba, fogdákba

A B&K Kft. évtizedek óta gyártója és forgalmazója a WC-kabin, zuhany válaszfal rendszereknek.

A WC – válaszfal rendszereink a válaszfalak és ajtói tekintetében lehetnek:

  • melamin bevonatú, HPL (high presure laminated) műgyanta bevonatú,
  • HPL rozsdamentes lemez
  • HPL alumínium lemez bevonatú faforgács lapok,
  • valamint teljes anyagában műgyanta lapok.

A WC – válaszfal rendszer vázszerkezetét az erre a célra gyártott eloxált alumínium frofilrendszer biztosítja. Műgyanta válaszfal rendszereinket rozsdamentes vázszerkezettel gyártjuk és szállítjuk.

Amennyiben a standard fülkerendszereink az alkalmazás körülményei miatt nem jöhetnek számításba, úgy választékunkban megtalálható az egyedi kialakítású és méretre gyártott, akár a padlótól a mennyezetig érő, bontható kötéseket nem tartalmazó rozsdamentes keretrendszerbe foglalt WC- kabin rendszer is.

börtön wc fülke

A válaszfal anyaga HPL szálcsiszolt alumínium lemezzel laminált impregnált 24 mm vastagságú faforgácslap, de helyenként a HPL műgyanta laminálású impregnált 24 mm-es faforgácslap is elegendő biztonsággal alkalmazható, a műgyanta kemény felületéből adódóan. A keretrendszer 1.5 mm vastag ASI 304 (KO 33) lemezből készül, a falrendszer és a lemezek nem bontható kötéssel vannak egymáshoz rögzítve. A fülkerendszer a padozatra rögzített, a mennyezetig érő rendszer esetében a mennyezethez is rögzíteni kell a falakat! Az alsó szélesebb perem a rögzítésen túl a felmosásnál a sérülésektől védi a falrendszert. Az alkalmazott foglaltságjelzős WC-zár kívülről, segédeszközzel nyitható.

Kapcsolódó termékek

WC csésze, rozsdamentes WC, fali WC, alsó kifolyású WC ( rozsdamentes wc, pissoir, piszoár, vandálbiztos , higiénia, épületgépészet, élelmiszeripar, rozsdamentes, szaniter )
EAST Álló, alsó kifolyású WC rozsdamentes acélból, ülõke nélkül, matt
részletek »
rozsdamentes acél kézmosó, fali kézmosó, vandálbiztos kézmosó, fali mosdó ( kézmosó, sormosdó, zuhanytálca, kiönto, medence , higiénia, épületgépészet, élelmiszeripar, rozsdamentes, szaniter )
Falra szerelhetõ vandálbiztos mosdó, kézmosó zárt szifonburkolattal, kevert vizes csapteleppel, nyomógombos (extrakönnyû) indítással, szifonnal, leeresztõszeleppel
részletek »
 
Utoljára módosítva / Last modified: 2020.09.23
 
 
 
Kereskedelem: H-2200 Monor Mátyás kir. út 13. | Telefon: 29-413-553 |
Fax: 29-413-535 | e-mail:bandk@bandk.hu | GPS: Lat 47°20'51" Long 19°26'39"
Gyártás: H-2200 Monor Jókai út 9-11. | Telefon: 29-613-540 | Fax: 29-613-558 |
e-mail:gyartas@bandk.hu | GPS: Lat 47°21'00" Long 19°26'05"
honlapkészítés: