Vandálbiztos, víztakarékos berendezések börtön, menekülttábor és sportlétesítmény vizesblokkjaiba

Ha börtön, fogda, vagy más büntetés végrehajtási intézet vizesblokkjainak kialakításáról, felújításáról van szó, egészen más jellegű berendezések beépítésére kell gondolnunk, mint egy hagyományos zuhanyzó vagy mosdó esetében. Fontos szempont a vandálbiztos és funkcionális kialakítás. 
Vandálbiztosság és víztakarékosság tekintetében külön témakörönként kell foglalkozzunk a zuhanycsaptelepekkel és a hozzákapcsolódó zuhanyfejekkel!

Vandálbiztos zuhanyfejek, börtön zuhanyzóba

Az itt felsorolt zuhanyfejek kialakításukból adódóan vandálbiztosak és víztakarékosak. A zuhanyfejekbe lehetőség van átfolyásszabályozót beépíteni, így a nyomásingadozástól függetlenül a kifolyó víz mennyisége korlátozható.

vandálbiztos börtön zuhanyfejek
Hidraulikusan időzített falba építhető nyomógomb (QK150MTV)
Az időzített, nyomógombos működtetésű zuhanycsaptelepünk falon belüli csövezésű, kevert vízzel működő zuhanyrendszerek kialakításához kínál megoldást. Az automatikus zárásnak köszönhetően jelentős vízmegtakarítás érhető el a hagyományos zárású szerelvényekhez képest. A csaptelep időzítése 0-50 mp-ig fokozatmentesen állítható imbuszkulcs segítségével. A termék két rögzítőtárcsát tartalmaz, a csaptelep falfelé eső végén található rögzítőtárcsa segítségével a falhoz rögzíthetjük a csaptelepet. Az első rögzítőtárcsa falon kívül támasztja meg csaptelepet, maga a tárcsa három torx biztonsági csavarral van a falhoz rögzítve. Az így kialakított két ponton alátámasztott és rögzített csaptelep megfogás és feszegetés szempontjából is vandálbiztosnak tekinthető. A csaptelep nyomógombja teljesen be van süllyesztve egy önmagában nem kicsavarható, szabadon elforgatható hüvelybe, így a használat során az csak közvetlen szemből ujjal nyomható meg, oldalirányú terhelést a nyomógomb nem kaphat.


Hidraulikusan időzített falba építhető nyomógomb

Mi a helyzet börtön vagy menekülttábor vizesblokkjaiban?

Büntetés-végrehajtási intézmények és menekülttáborok esetében ahhoz, hogy a többszemélyes zuhanyzó helyiségekben a vízhasználat időtartama az összes benntartózkodó emberre vonatkozóan kontrollálható legyen, a BK11803 zuhanyidőzítő egység rendszerbe illesztése szükséges. A működéshez rendelkezésre áll egy programozható időzítő egység és egy a kevertvizes csőhálózatba beépíthető mágnesszelep. Az időzítő egységen található nyomógombbal indítható a zuhanyzók vízellátása. Így az előre paraméterként beállított időtartamig a zuhanyállások vízellátása biztosított, újabb időtartam a nyomógomb újbóli megnyomásával adható. Amennyiben nincs igény az időzítésre, úgy egy egyszerű kapcsoló is megteszi, amellyel feszültség alá helyezhető a mágnesszelep és a zuhanyzás megkezdhető, lekapcsolással leállítható.

büntetésvégrehajtási intézet - Vízőr

Elektronikusan időzített falbaépíthető zuhanyvezérlő

Az elektronikus zuhanyvezérlő felépítéséből adódóan sokkal flexibilisebben paraméterezhető, így ezzel a különleges körülményekből adódó igények könnyen kielégíthetők. A zuhanyzás indítása egy mozgó alkatrészt nem tartalmazó nyomógomb megnyomásával és elengedésével történik. Ebből a vandálbiztos felépítésből és működési elvből következik, hogy a zuhanyzás csak az időzítő elektronikában paraméterként szabadon beállítható ideig történhet, amely a célszerűség határáig több perc is lehet. Fontos jellemző, hogy a nyomógomb nem kitámasztható, viszont a zuhanyozás a működési időtartamon belül bármikor leállítható és újraindítható, úgy, hogy az időszámlállás pl. a szappanozási idő alatt felfüggesztésre kerül, majd a nyomógomb újbóli megnyomásával a folyamat folytatódik a megmaradt időtartamig.
Büntetés-végrehajtás területén működő intézetek és menekülttáborok esetében ahhoz, hogy a többszemélyes zuhanyozó helyiségekben a zuhanyozás időtartama az összes benntartózkodó emberre vonatkozóan kontrollálható legyen, csak az összes zuhanyvezérlő tápfeszültségének lekapcsolásával oldható meg. Az ismételt visszakapcsolással minden előröl kezdődik. A vízellátás kapcsolhatóságából adódik a lehetőség, hogy épületen belül szintenként a zuhanyozók használati időpontjai akár központilag is beállítható.

nyomogombos börtön zuhanycsap

Zárka vízhasználatának szabályozása

A „Zárka-Vízőr” rendszer kialakításának célja, hogy a zárkákban mind a hideg mind a melegvíz használatát kordában tartsuk úgy, hogy az eddig használt normál csaptelepeket, WC tartályokat sem kell lecserélni, és nem kell a szokásostól eltérő berendezéseket betervezni. A zárka vízbekötése elé valahol a vízellátó rendszerbe kell bekötni a „Vízőr” vezérlő-beavatkozó-mérő egységét, amely tartalmazza a vízelvétel méréséhez, elzárásához és a kommunikációhoz szükséges elektronikus egységet. A zárka vízhálózatának kialakításától függően a rendszer mind a hideg és mind a melegvíz oldalt méri és kontrollálja. Amennyiben a WC-tartály vízellátása a mosdótól elkülönülten megoldott, akkor annak vízhasználata külön is mérhető, ellenőrizhető.
A Zárka-Vízőr vezérlő elektronikája tartalmaz egy soros kommunikációs egységet amelyen keresztül a Zárka-Vízőr adatot szolgáltat az adatgyűjtő továbbító egység („ATE”) számára. A soros kommunikációs egységen keresztül a központi adatfeldolgozó-vezérlő szoftver („Zárka-Vezér”) segítségével szükség esetén a zárka vízellátása Pl. WC- tartály meghibásodása, csőtörés, nyitva hagyott csaptelep stb. esetén leállítható illetve szüneteltethető. Igény esetén a vízőrhöz csatlakoztatható egy nagyteljesítményű LED. dióda amely a zárkán kívül a személyzetet azonnal tájékoztatja a meghibásodásról vagy a rendellenes működésről. Természetesen a rendellenes működés a központi terminálon is hangsúlyozottan kijelzésre kerül, így a hiba észlelése és elhárítása rövid időn belül megtörténhet.

börtön vízőr
Adatgyüjtő továbbító egység (ATE)
Az „ATE” egység emeletenként biztosítja a vízőrök tápfeszültség ellátását, egyben fogadja és továbbítja a kapott vízfogyasztási adatokat, a központi szerveren lévő adatbázisba. Az adattovábbítás módja minden esetben függ a helyi adottságoktól, így ezzel kapcsolatban helyszíni felmérés és egyeztetés szükséges.
Az „ATE” működését mikrokontroller alapú szoftver biztosítja amelynek szoftver oldali módosítása csak speciális eszközzel közvetlen felcsatlakozással lehetséges, így annak működése más eszközökkel nem befolyásolható.

Központi adatfeldolgozó – vezérlő szoftver (Zárka-Vezér)
A „Zárka-Vezér” szoftver az erre a célra kijelölt - akár már meglévő - szerveren tárolt adatbázisból dolgozik annak adatait jelenti meg strukturál formában. A monitor képernyője két részre osztott, az egyik úgynevezett alarm képernyő, amelyen a meghibásodások vagy a rendellenes működések láthatók, a képernyő másik része pedig a lekérdezéseket vagyis az információ szerzést, megjelenítést támogatja. A rendszer az alkalmazás helyszínéhez a beüzemelés során megadott paraméterekkel illeszthető, például létszám a zárkában, pontos idő indításkor, e-mail címek, ahová a hibaüzenetek még információ adás végett elküldésre kerülnek.

Rendszer architektúra
Minden „Zárka-Vízőr” rendelkezik egy nem beszédes azonosító számmal, amelyet a gyártás során kap meg. Adatküldések és fogadások során ez az azonosítót használja a rendszer feladó és címzett címeként. Ehhez a címhez a „Zárka-Vezér” szoftver segítségével rendelhetjük hozzá a beszédes azonosítót, amelynek struktúrája Pl. épület/emelet/zárkaszám szerkezetű lehet. Mindegyik vízőr a soros vonalon keresztül csatlakozik az adott szint „ATE” egységhez. Az épületek adottságaitól függően az egyes szinteken lévő „ATE” egységek összeköthetők egymással soros kommunikációs vonalon, és az egyik „ATE” egységhez egy GSM mobil kommunikációs egység csatlakozik, amely GPRS adatkommunikációval továbbítja az adatokat interneten keresztül a központi szerverre. Amennyiben a szintek nem köthetők össze soros vonalon, akkor szintenként szükséges GSM egységet alkalmazni. Természetesen ha az épületekben és az intézményen belül van kiépített hálózat, akkor az épületek és a központi szerver közötti kommunikáció GSM rendszer nélkül is megvalósítható.

A GPRS és az interneten történő kommunikáció adatai nem tartalmaznak értelmezhető információkat és minimális méretűek. A zárkánként, szintenként és épületenként összegyűjtött adatok a központi szerveren egy adatbázisban tárolódnak, amely adatok feldolgozását és az ellenőrzéshez szükséges megjelenítést, a túlzott vízhasználatot, csőtörést és az esetleges szivárgást a központi feldolgozó szoftver jeleníti meg és szükség esetén lehetőséget biztosít a zárka vízellátás időleges korlátozására vagy időleges megszüntetésére.

Kapcsolódó termékek

BK01524000000001    , zuhanyfej, zuhanykifolyó ( zuhanyrendszer, zuhany, zuhanyoszlop, szabadtéri , higiénia, épületgépészet, élelmiszeripar, rozsdamentes, szaniter )
Zuhanykifolyó fix II. zuhanyfejjel, falon belüli csövezéshez
részletek »
 
Utoljára módosítva / Last modified: 2020.09.23
 
 
 
Kereskedelem: H-2200 Monor Mátyás kir. út 13. | Telefon: 29-413-553 |
Fax: 29-413-535 | e-mail:bandk@bandk.hu | GPS: Lat 47°20'51" Long 19°26'39"
Gyártás: H-2200 Monor Jókai út 9-11. | Telefon: 29-613-540 | Fax: 29-613-558 |
e-mail:gyartas@bandk.hu | GPS: Lat 47°21'00" Long 19°26'05"
honlapkészítés: